I den siste tiden har vi arbeidet med linotrykk. Det har vært gøy å gjøre noe praktisk arbeid og noe som er litt annerledes enn det vi vanligvis gjør i trykk og foto.
Hva er linotrykk?
Linotrykk er en type høytrykk der man skjærer bort det som ikke skal trykkes fra en linoleumsplate. Etter man har risset inn ønsket motiv, tar man trykksverte på platen med en valse. Det gjør at fargen kun kommer på de høytliggende delene av platen.
I klassen fikk vi i oppgave å finne et eget bildet vi skulle trykke. Jeg valgte å bruke et bilde av hånda mi som holder sand. Jeg tok det bildet fordi det virket som et enkelt motiv å skjære inn i en plate, men det er kanskje ikke det mest interessante motivet man kan bruke på et trykk.
1. Finne bilde og tegne på plata
Etter vi fant et bilde, skulle vi printe det ut i A5-størrelse, og tegne hardt med blyant på baksiden av arket. Deretter skulle vi legge bildet på linoplata og tegne over motivet med en penn. Dette resulterte med at motivet på en måte ble "trykket" på plata, av all blyet som var på baksiden av bildet.
2. Skjære i en prøveplate
Vi fikk utdelt en prøveplate hver, der vi kunne teste hvordan det var å skjære i den. Det kunne være litt hardt i blant, så man måtte derfor sitte på den i noen minutter for at den skulle bli litt mykere.
3. Skjære inn motiv
Da vi fikk motivet tegnet på plata, var det bare å begynne å skjære i den. Det er viktig å skjære dypt, sånn at ikke trykket blir dårlig, eller at fargen skulle komme inn der man har skjært.
4. Trykksverte med en valse
Etter motivet var ferdig skjært ut, brukte vi en valse til å påføre trykksverte (maling). Det er viktig å ikke ta for mye trykksverte, og man må gjøre det så jevnt som mulig.
5. Trykke bildet på et ark
Etter at malingen var på, var bildet klart til trykking. Vi la ønsket ark på linoplaten og la et ekstra ark over, sånn at ikke fargen skulle gå gjennom. Når det var gjort, rulte vi trykkene gjennom trykkemaskinen.
Resultat 1:
Disse var de første trykkene mine. Jeg prøvde først med sort, og deretter med rød. Jeg synes selv at de var ganske kjedelige, og at de ikke ble så fine med noen få streker i bakgrunnen (som skulle forestille sand). Derfor bestemte jeg meg for å skjære ut flere streker i bakgrunnen, og lage litt mer liv i motivet.
Resultat 2:
Her er bilde av to trykk der jeg har skjært mer ut av plata, og trykket får med engang mer liv i seg.
Resultat 3:
Her har jeg brukt gult silkepapir på trykket, for at bakgrunnen skulle skille seg ut fra selve motivet. det var ikke så lett å få det nøyaktig slik jeg ville, men synes det ble litt tøft fordi om.
Her er et bilde av noen av trykkene til de andre i klassen inkl. mitt eget.
Norsk grafiker: Inger Lise Belsvik
Inger Lise Belsvik er en norsk grafiker som ble født 16. mars 1961 i Sandnes. Hun har utdannelse innenfor grafisk kommunikasjon og illustrasjon. Inger Lise er mest kjent for å illustrere barnebøker, både bildebøker, diktsamlinger, musikktrykk og kristen litteratur. De fleste av bokillustrasjonene er gjort med linoleumstrykk med mange forskjellige farger.
Noen av hennes trykk:
Jeg synes det har vært veldig gøy og interessant å jobbe med linotrykk den siste tiden. Det er noe som er litt annerledes, og man får uttrykt seg på en helt annen måte. Det har også vært veldig interessant å se andre grafikeres verk, og bli inspirert av dem.
Kilder:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar