onsdag 28. mars 2012

Striper og linjer

I det siste har vi tatt bilder av striper og linjer på skolen og hjemme. Vi skulle også være oppmerksomme på at bildene skulle følge "det gylne snitt" som dreier seg om at bildet blir delt opp i tre deler, og at det skal "skje" noe i de tre delene. Jeg har valgt ut tre bilder som jeg synes ble de beste. Jeg fant ut at det finnes veldig mange linjer rundt omkring, men det er ikke alt som blir like bra å ta bilde av. 

Kamera: NIKON D5000
ISO: 400
Eksponeringstid: 1/100 sek
Blenderåpning: f/4,5

Dette bildet tok jeg i det jeg gikk ut av klasserommet for å ta bilder. Jeg så at lyset skinte litt gjennom gardinene og tenkte at lyset gir bra blikkfang til bildet. Når jeg redigerte sterke kontraster i bildet, ble det  helt mørkt i toppen av bildet og graderte seg lysere og lysere nedover. Bildet blir derfor veldig spennende, og det ser ikke ut som helt vanlige gardiner men har spenning i seg.  Man ser også den sterke kontrasten av lyset som skjærer gjennom den mørkeste delen av bildet. Jeg har redigert kontrastene og gjort bildet til sort/hvitt i Photoshop.


Kamera: NIKON D5000
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/200 sek
Blenderåpning: f/11
Da vi fikk i oppgave om å ta bilder av striper og linjer, var det første jeg tenkte på trapper. Det er mye forskjellig man kan gjøre med trapper, og man må finne den trappen som tar seg best ut på bilder. Jeg prøvde først å ta bilder av trapper som er inne i skolebygget, men fant ut at det ikke var noe spesielt eller spennende med dem. I stedet tok jeg bilder av trappen som er i skolegården, fordi den er omringet av trær og planter. Når jeg tok bilde av trappa fikk bildet en spesiell dybde, som gjør at man beveger seg inn i bildet. Man kan også se et lite glimt av trær oppe i venstre hjørne som også er linjer. Bildet får sterke kontraster, både av lyset som skinner på bakken og midt i trappen, og av murveggen ved nederste del av trappen. Jeg har redigert bildet i Photoshop, der jeg både har styrket kontrastene, beskjært og redigert bildet til sort/hvitt.



Kamera: NIKON D5000
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/400 sek
Blenderåpning: f/10

Jeg fant også ut av at trevegger har mange linjer i seg. Da jeg fant denne oppslagstavlen på en rød vegg, tenkte jeg det var en fin kontrast å ha på et bilde. Oppslagstavlen har også mange "rester" av stifter og papirbiter, noe som gjør at bildet får litt mer liv og betydning. Man tenker at det er en gammel oppslagstavle som har hatt stor betydning for folk før, men som kanskje ikke har like stor betydning lenger ettersom internett  og massemedier har tatt over den delen av hverdagen. Det er veldig mye linjespill i bildet, fordi det både er linjer på den røde treveggen og på oppslagstavla. Disse linjene krysses også med en skygge, noe som gjør at kontrastene mellom oppslagstavla og veggen blir sterkere. Jeg har redigert lys og kontrast i Photoshop, og har beskjært bildet en del. 



Kamera: NIKON D5000
ISO: 200
Eksponeringstid: 1/320 sek
Blenderåpning: f/9


Da jeg så disse skruene, tenkte jeg at de hadde passet perfekt til et bilde med linjer. Men problemet var bare hvordan jeg skulle plassere kameraet, ettersom det var veldig mye støy rundt de. Samtidig måtte jeg finne ut av den riktige komposisjonen til bildet. Jeg føler jeg fikk det til på slutten, fordi jeg kuttet en del i originalbildet og tenkte på det gylne snitt. Skruen som er hovedobjektet på bildet er plassert i venstre side, samtidig som at det skjer veldig mye annet på siden. Det er en skrue til som er litt "blurry", og skyggen til hovedskrua er skarp. Det er derfor veldig mye dybde i bildet. Det er også veldig sterke kontraster i bildet, fordi lyser skinner sterkt på trappa i bakgrunnen og litt på skruene. Jeg redigerte bildet i Photoshop, der jeg skjærte bildet veldig mye og endret kontrastene og på curves, samtidig som at jeg gjorde bildet i sort/hvitt. 




Av denne oppgaven har jeg lært at man må ha en riktig komposisjon på bildet, og tenke etter det gylne snitt. Det er viktig at det skal skje noe i bildet, og at det ikke blir helt ensidig og kjedelig. Jeg føler også jeg har blitt flinkere til å vurdere om bildet skal være i sort/hvitt eller ikke, og hva slags lys og kontraster som passer best til bildet. Det har vært en veldig gøy oppgave å jobbe med, fordi den har vært veldig åpen, og man kan ta bilder av nesten hva som helst. 


onsdag 14. mars 2012

Layers

I denne uka har vi jobba litt med layers på photoshop. Det var veldig gøy når man fikk det til, fordi bildene blir veldig mye mer spennende når to bilder er satt sammen på den måten. Her er to bilder jeg lagde med layers:


 Før:

 Etter: 
Dette var det første bildet jeg lagde. Jeg hadde egentlig ingen spesielle tanker når jeg lagde dette, det var bare noe jeg lagde for å lære meg hvordan jeg skulle sette sammen to bilder ved bruk av layers på photoshop.


Før:

Etter:
Når jeg hadde skjønt hvordan jeg satte sammen to bilder, var jeg mer bevisst på hvilke bilder jeg skulle sette sammen. Her er to bilder jeg tok under oppgaven "street photography" som jeg satte sammen. Det ene bildet av profilen til Margrete er i grunnen et ganske kjedelig bilde som jeg tok helt spontant. Når jeg satte det sammen med kirka, synes jeg det ble ganske mye mer spennende og det ble mer liv i bildet. Bildet er på en måte en liten beskrivelse av Arendal by. 


Før:


Etter:
Med dette bildet tenkte jeg egentlig at jeg skulle vise en illusjon om at Ane smiler på utsiden, men at hun kan være lei seg på innsiden. Derfor lagde jeg en liten skygge av Ane i bakgrunnen, for å vise hvordan hun "egentlig" føler. Jeg synes det var veldig vanskelig å redigere bildet slik jeg ville, og det ser jo ikke realistisk ut i det hele tatt, men dette er resultatet jeg ble ferdig med. Dette lagde jeg egentlig bare for moro skyld.

Før:

Etter:
Her er et layers-bilde jeg lagde i trykk og foto timen 29. mars. Her er jenta skjult bak gardinene samtidig som at hun har et alvorlig uttrykk. Med dette bildet ønsket jeg å vise en dyster sinnstemning, men samtidig så ser man lyset skinner gjennom gardinene, noe som kan tolkes som at det "lyst på den andre siden". 



Jeg skal legge ut flere bilder senere, både flere utkast av det siste bildet, og flere jeg lager :-)

mandag 12. mars 2012

Portrettbilder

Vi har i det siste jobbet med en hjemmeoppgave der vi skulle ta to ulike portrettbilder av en person vi kjenner godt. Et av bildene skulle være nært, spontant og naturlig, og et portrettbilde skulle være i dramatisk belysning. 

Nært, spontant og naturlig
 Kamera: Samsung ES75
ISO: 80
Eksponeringstid: 1/45 sek
Blenderåpning: f/3,5

Dette er bilde av venninna mi, Ane. Meningen er at hun skal være helt naturlig og ikke vise et spesielt ansiktsuttrykk. Jeg har redigert bildet i Photoshop, der jeg har gjort det om til sort/hvitt og redigert sterke kontraster i bildet. 



Portrettbilde med dramatisk belysning
Disse bildene har jeg tatt av lillesøstera mi. Ettersom hun er i den alderen der hun hele tiden har humørsvingninger ønsket jeg å vise en dårlig sinnstemning med bildene mine, ved at ansiktet er mørkt og alvorlig. Det er kun én lampe ved siden av henne, noe som gjør bildet veldig mørkt på henne, men lyst bak henne. Personen i bildet blir da fremhevet. 
 Kamera: Samsung ES75
ISO: 640
Eksponeringstid: 1/15 sek
Blenderåpning: f/3,5





 Kamera: Samsung ES75
ISO: 800
Eksponeringstid: 1/15 sek
Blenderåpning: f/3,5




Jeg har også satt sammen de to bildene av lillesøstera mi i en bildeserie. Bildene hører egentlig sammen og er veldig like, og jeg tenkte derfor det hadde blitt bedre å sette sammen bildene. Bildet fikk også et annet uttrykk. Jeg redigerte kontrastene litt mer også, sånn at ansiktet ble mørkere og bildet ble mer spennende.



Jeg synes oppgaven har vært veldig gøy å jobbe med, men det er alltid vanskelig å finne noen som vil stå modell for slike bilder. Bildene blir kanskje ikke helt slik du tenker i hodet ditt når alt avhenger av den personen som blir tatt bilde av. Men jeg har lært å være mer bevisst på lys, når det kommer til portrettbilder og har veldig lyst til å gjøre noe lignende igjen :-)