søndag 26. februar 2012

Bokomslag

Nå har vi laget bokomslag ut av trykkene våre. Jeg valgte å bruke et av trykkene jeg lagde med koldnål.

Prosessen
Vi startet prosessen med å ta bilde av trykkene våre. Deretter valgte vi et eller flere av trykkene vi ville bruke på bokomslaget. Jeg valgte å bruke det trykket jeg hadde trykket i sort, for det var det som var lettest å bearbeide. Når jeg hadde valgt bilde, redigerte jeg det i Photoshop, klippet vekk det som var unødvendig å ha med og endret på kontraster og curves. Etter det brukte vi InDesign til å lage selve omslaget.

Jeg valgte å gå for en lys grå bakgrunnsfarge, og litt mørkere grå farge på baksiden og der hvor navnet på "forfatteren" står. På begge bokomslagene jeg lagde brukte jeg Times New Roman som skrifttype, fordi den er veldig nøytral og enkel. 



Dette er det første bokomslaget jeg lagde. Her har jeg plassert tittelen på boka rett, men har "falling down" skrått nedover mot bildet. Dette er fordi man skal få en illusjon om at noe faller ned. Synes bokomslaget ble helt greit, og ble fornøyd selv om det kanskje var litt enkelt. Men dette er egentlig bare et omslag jeg lagde for gøy.



Dette er det andre bokomslaget jeg lagde. Her har jeg fjernet teksten "falling down" som er skrått over boka. Jeg ble også fornøyd med dette utkastet fordi uttrykket ble slik jeg tenkte - nemlig at boka skal være dramatisk. Bokomslag pleier stort sett å være veldig enkle, men de skal likevel gi et godt blikkfang. Det føler jeg at jeg fikk til med dette omslaget. Det er sterke kontraster på forsiden med den sorte brua og den ser egentlig ut som et ekte bokomslag, synes jeg. 


I timen på tirsdag, lagde jeg noen nye bokomslag der jeg forandret på fargen på overskriften. Her er de ulike jeg har laget:




Jeg synes ikke de bokomslagene med fargeoverskrifter ga det samme uttrykket som det med sort overskrift. Det virka helt feil, fordi boka skal være dramatisk, og ikke med livlige farger. 

Jeg synes denne oppgaven har vært ganske gøy å jobbe med. Jeg hadde ikke så mange ideer til hva jeg kunne gjøre fra starten av, både fordi jeg ikke er så flink til å redigere på InDesign, men det gikk helt greit når jeg kom i gang. Det var gøy å kunne jobbe med en sånn oppgave, for den var litt annerledes fra alt det andre vi har jobba med. 


fredag 17. februar 2012

Koldnål

De siste to ukene har vi arbeidet med koldnål.

Hva er dyptrykk/koldnål?
Koldnål eller dyptrykk er en trykketeknikk der man skjærer ut motivet man ønsker å trykke. Det er altså motsatt fra hva linotrykk er (der man skjærer ut det man ikke trykker). Platen vi skjærte ut på kalles en 2mm polymyr plastplate, og vi trykket på Hanemüle 150g büttepapir som var fuktet.

Min prosess: 

1. Finne bilde og skjære i plata
Jeg valgte å bruke dette bildet av Tower Bridge, som jeg tok da jeg var i London.

 Da vi hadde valgt bilde, skulle vi først tegne av bildet på den ene siden av polymyrplata, og deretter skjære inn motivet. 

2. Ta trykksverte på plata
 Da vi var ferdig med å skjære motivet i plata, tok vi trykksverte i forskjellige farger på den. Vi brukte tøystykker til å gni trykksverten godt inn i hullene, noe som er viktig for at trykket skal bli bra. Etter vi tok på trykksverte, måtte vi tørke en god del av, for at det ikke skulle bli for mye trykksverte på bildet. 

 3. Trykke bildet
 Etter vi hadde gjort plata klar, trykket vi bildet. Vi brukte fukta Hanemüle 150g büttepapir til trykkene, noe som er nødvendig for at trykket skal komme på papiret. 


Resultat: 
 Disse to er de første bildene jeg trykka. Jeg likte det første best, fordi det var akkurat passe mye trykksverte på det, og fargene passet godt sammen. Det andre ble ikke fullt så vellykka, men kan bli ganske fint hvis man redigerer det i Photoshop. 

 Etter de to første trykkene skjærte jeg litt mer inn i plata, både skyer (som jeg ikke ble fornøyd med) og flere "bølger". Jeg likte trykket til venstre best, fordi det i likhet til det første trykket hadde passelig med trykksverte og fine farger. 

 På de to siste trykkene skulle jeg lage litt mer "liv" i trykkene, og skjærte derfor inn skygge fra broa. Jeg synes det ble ganske slurvete og jeg skjærte alt for mye. Derfor fikk jeg ikke helt den effekten jeg var ute etter. På det aller siste bildet tenkte jeg å trykke i helt svart, noe som faktisk så ganske bra ut. 



Norsk grafiker: Ola Steen
Ola Steen er en norsk grafiker. Han ble født i Vadsø i 1952. Steen har en stor kjærlighet for katter, og det vises også på verkene hans. De fleste av hans verk er trykk av katter, og de er ofte ganske store i forhold til vanlige katter.

 Han har en treårig utdannelse ved kunsthåndverkskole og en toårig utdannelse ved kunstpedagogisk høyskole. Ola Steen har oppnådd mye i løpet av sitt 60 år lange liv. Han har blant annet deltatt på flere utstillinger, gitt ut en egen bok som kalles "Med hjerte og klør" (som ble utgitt i 2004), og vunnet flere priser. 

Ola Steen arbeider med metallgrafikk, dyptrykk, koldnål, harpiks og kobber- og sinkplater. 

Her er noen av Ola Steen sine verk: 

Catwalk II
En å tenke sammen med

Pierced



Ta meg!

Jeg synes trykkene til Ola Steen er veldig fine, fordi de har mange detaljer, og de er veldig realistiske. Han bruker heller ikke forskjellige farger, noe som gjør at trykkene blir veldig rene og fine. 


Kilder:


Jeg synes prosessen har vært veldig gøy og lærerik. Det har vært gøy å gjøre noe jeg aldri har gjort før og jeg kunne godt tenke meg å trykke dyptrykk flere ganger. Jeg likte faktisk koldnål bedre enn linotrykk, fordi  det var lettere å skjære inn detaljer og få bildet slik du selv forestiller deg.